Ogólnopolska Olimpiada Promocji Zdrowego Stylu Życia
Polskiego Czerwonego Krzyża
ETAP SZKOLNY
Zasady
§ Test składa się z 20 pytań
§ Na każde pytanie jest tylko jedna prawidłowa odpowiedź
§ Odpowiedź na pytanie testowe należy wybrać przez wyraźne zakreślenie kółeczkiem jednej z liter
§ Odpowiedź musi być jasno zaznaczona ? w przypadku zakreślenia dwóch odpowiedzi, bądź niewyraźnego zaznaczenia jednej z nich za dane pytanie uzyskuje się 0 punktów
Pytania ?prawda ? fałsz?
1) Palenie tytoniu powoduje zaburzenia gospodarki lipidowej: podwyższa stężenie LDL i trójglicerydów oraz obniża stężenie HDL
a) Prawda
b) Fałsz
2) Przyczyną raka szyjki macicy może być zakażenie wirusem HPV.
a) Prawda
b) Fałsz
3) Wystarczającym zabezpieczeniem przed zakażeniami HIV podczas kontaktów seksualnych jest oświadczenie obu partnerów, że są zdrowi.
a) Prawda
b) Fałsz
4) GMO to organizmy, których materiał genetyczny (DNA) został zmieniony.
a) Prawda
b) Fałsz
5) Aby prawidłowo zachodziły procesy życiowe, każdego dnia powinnyśmy pić, co najmniej 1,5 l niegazowanej wody.
a) Prawda
b) Fałsz
6) Dobrym źródłem kwasów omega-3 są ryby i orzechy włoskie.
a) Prawda
b) Fałsz
7) Niemowlęta mają wyższe zapotrzebowanie na białko niż starsze dzieci.
a) Prawda
b) Fałsz
8) Codzienna, umiarkowana aktywność fizyczna jest jednym z czynników zmniejszających ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
a) Prawda
b) Fałsz
9) Mleko i jego przetwory, oraz owoce i warzywa to produkty alkalizujące (zasadotwórcze).
a) Prawda
b) Fałsz
10) Ser żółty zawiera bardzo duże ilości NNKT.
a) Prawda
b) Fałsz
Pytania z jedną poprawną odpowiedzią
11) Do produktów o wysokiej wartości energetycznej (wysokokalorycznych) możemy zaliczyć:
a) Śmietanę, ziemniaki, grzyby, frytki
b) Salami, chałwę, boczek, ciasta
c) Mleko, warzywa, cielęcinę, masło
12) Tłuszcze są nośnikami witamin:
a) A, D i biotyny
b) B1, B2 i A
c) A, D, E i K
13) Benzoesan sodu to:
a) Konserwant
b) Barwnik
c) Przeciwutleniacz
14) Do wyliczenia wskaźnika służącego do oceny rozmieszczenia tkanki tłuszczowej (WHR) niezbędne są pomiary:
a) Masy i wysokości ciała
b) Obwodu talii i bioder
c) Obwodu talii i wysokości ciała
15) Najwięcej żelaza dobrze przyswajalnego znajduje się w:
a) Szpinaku
b) Wątróbce
c) Rabarbarze
16) Które z poniższych zachowań zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2?
a) Spożywanie tłuszczów zwierzęcych
b) Spożywanie cukru
c) Dieta serniwegetariańska
17) Prawidłowy poziom cholesterolu we krwi u człowieka nie powinien przekraczać:
a) 100 mg%
b) 200mg%
c) 300mg%
18) Procentowa zawartość białka w wartości energetycznej diety u młodzieży w okresie dojrzewania powinna wynosić:
a) Około 30%
b) Około 15%
c) Żadna z powyższych odpowiedzi
19) Niedobór błonnika pokarmowego w pożywieniu może spowodować:
a) Nowotwór jelita grubego
b) Zapalenie trzustki
c) Chorobę nerek
20) Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte m.in. w olejach roślinnych:
a) Są korzystne dla organizmu, ponieważ zmniejszają poziom cholesterolu we krwi
b) Są korzystne dla organizmu, ponieważ podobnie jak błonnik pobudzają perystaltykę jelit
c) Są szkodliwe dla organizmu, ponieważ podnoszą poziom cholesterolu we krwi
Dogrywka
1) Tłuszcze takie jak smalec i słonina wykazują właściwości:
a) Odchudzające
b) Podnoszące ciśnienie krwi
c) Miażdzycorodne
2) Otyłość typu ?jabłko? występuje wówczas, gdy:
a) Tkanka tłuszczowa gromadzi się w okolicach ud i pośladków
b) Tkanka tłuszczowa gromadzi się głownie na brzuchu
c) Tkanka tłuszczowa gromadzi się równomiernie na całym ciele
3) Głównym źródłem białka w diecie wegetariańskiej są:
a) Produkty zbożowe
b) Warzywa i owoce
c) Nasiona roślin strączkowych
4) Przetaczanie krwi lub jej składników, gdy dawcą i biorcą jest ta sama osoba nazywamy:
a) Plazmafereza
b) Autotransfuzja
c) Cytafereza
5) Białka wirusa HIV są inaktywowane przez:
a) Związki azotu
b) Związki chloru
c) Silny strumień wody
6) Główną drogą rozprzestrzeniania się zakażeń HIV w Europie Środkowej, w tym również Polsce, jest aktualnie:
a) Stosowanie narkotyków drogą dożylną
b) Kontakty heteroseksualne
c) Kontakty homoseksualne
7) Niski indeks glikerniczny posiada:
a) Surówka z marchwi
b) Marchew gotowana
c) Białe pieczywo
Czym są cookies (ciasteczka)?