foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Szkolne Koło PCK i Wolontariatu
w Zespole Szkół Techniczno-Usługowych im. Jana Pawła II w Tarnowskich Górach

Ogólnopolska Olimpiada Promocji Zdrowego Stylu Życia

Polskiego Czerwonego Krzyża

ETAP SZKOLNY

 

 

Zasady

§  Test składa się z 20 pytań

§  Na każde pytanie jest tylko jedna prawidłowa odpowiedź

§  Odpowiedź na pytanie testowe należy wybrać przez wyraźne zakreślenie kółeczkiem jednej z liter

§  Odpowiedź musi być jasno zaznaczona ? w przypadku zakreślenia dwóch odpowiedzi, bądź niewyraźnego zaznaczenia jednej z nich za dane pytanie uzyskuje się 0 punktów

 

Pytania ?prawda ? fałsz?

1)     Palenie tytoniu powoduje zaburzenia gospodarki lipidowej: podwyższa stężenie LDL i trójglicerydów oraz obniża stężenie HDL

a)  Prawda

b) Fałsz

 

2)     Przyczyną raka szyjki macicy może być zakażenie wirusem HPV.

a)  Prawda

b) Fałsz

 

3)     Wystarczającym zabezpieczeniem przed zakażeniami HIV podczas kontaktów seksualnych jest oświadczenie obu partnerów, że są zdrowi.

a)  Prawda

b) Fałsz

 

4)     GMO to organizmy, których materiał genetyczny (DNA) został zmieniony.

a)  Prawda

b) Fałsz

 

5)     Aby prawidłowo zachodziły procesy życiowe, każdego dnia powinnyśmy pić, co najmniej 1,5 l niegazowanej wody.

a)  Prawda

b) Fałsz

 

6)     Dobrym źródłem kwasów omega-3 są ryby i orzechy włoskie.

a)  Prawda

b) Fałsz

 

7)     Niemowlęta mają wyższe zapotrzebowanie na białko niż starsze dzieci.

a)  Prawda

b) Fałsz

 

8)     Codzienna, umiarkowana aktywność fizyczna jest jednym z czynników zmniejszających ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

a)  Prawda

b) Fałsz

 

9)     Mleko i jego przetwory, oraz owoce i warzywa to produkty alkalizujące (zasadotwórcze).

a)  Prawda

b) Fałsz

 

10) Ser żółty zawiera bardzo duże ilości NNKT.

a)  Prawda

b) Fałsz

 

Pytania z jedną poprawną odpowiedzią

11) Do produktów o wysokiej wartości energetycznej (wysokokalorycznych) możemy zaliczyć:

a)  Śmietanę, ziemniaki, grzyby, frytki

b) Salami, chałwę, boczek, ciasta

c)  Mleko, warzywa, cielęcinę, masło

12) Tłuszcze są nośnikami witamin:

a)  A, D i biotyny

b) B1, B2 i A

c)  A, D, E i K

13) Benzoesan sodu to:

a)  Konserwant

b) Barwnik

c)  Przeciwutleniacz

14) Do wyliczenia wskaźnika służącego do oceny rozmieszczenia tkanki tłuszczowej (WHR) niezbędne są pomiary:

a)  Masy i wysokości ciała

b) Obwodu talii i bioder

c)  Obwodu talii i wysokości ciała

15) Najwięcej żelaza dobrze przyswajalnego znajduje się w:

a)  Szpinaku

b) Wątróbce

c)  Rabarbarze

16) Które z poniższych zachowań zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2?

a)  Spożywanie tłuszczów zwierzęcych

b) Spożywanie cukru

c)  Dieta serniwegetariańska

17) Prawidłowy poziom cholesterolu we krwi u człowieka nie powinien przekraczać:

a)  100 mg%

b) 200mg%

c)  300mg%

18) Procentowa zawartość białka w wartości energetycznej diety u młodzieży w okresie dojrzewania powinna wynosić:

a)  Około 30%

b) Około 15%

c)  Żadna z powyższych odpowiedzi

19) Niedobór błonnika pokarmowego w pożywieniu może spowodować:

a)  Nowotwór jelita grubego

b) Zapalenie trzustki

c)  Chorobę nerek

20) Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte m.in. w olejach roślinnych:

a)  Są korzystne dla organizmu, ponieważ zmniejszają poziom cholesterolu we krwi

b) Są korzystne dla organizmu, ponieważ podobnie jak błonnik pobudzają perystaltykę jelit

c)  Są szkodliwe dla organizmu, ponieważ podnoszą poziom cholesterolu we krwi

Dogrywka

1)     Tłuszcze takie jak smalec i słonina wykazują właściwości:

a)  Odchudzające

b) Podnoszące ciśnienie krwi

c)  Miażdzycorodne

2)     Otyłość typu ?jabłko? występuje wówczas, gdy:

a)  Tkanka tłuszczowa gromadzi się w okolicach ud i pośladków

b) Tkanka tłuszczowa gromadzi się głownie na brzuchu

c)  Tkanka tłuszczowa gromadzi się równomiernie na całym ciele

3)     Głównym źródłem białka w diecie wegetariańskiej są:

a)  Produkty zbożowe

b) Warzywa i owoce

c)  Nasiona roślin strączkowych

4)     Przetaczanie krwi lub jej składników, gdy dawcą i biorcą jest ta sama osoba nazywamy:

a)  Plazmafereza

b) Autotransfuzja

c)  Cytafereza

5)     Białka wirusa HIV są inaktywowane przez:

a)  Związki azotu

b) Związki chloru

c)  Silny strumień wody

6)     Główną drogą rozprzestrzeniania się zakażeń HIV w Europie Środkowej, w tym również Polsce, jest aktualnie:

a)  Stosowanie narkotyków drogą dożylną

b) Kontakty heteroseksualne

c)  Kontakty homoseksualne

7)     Niski indeks glikerniczny posiada:

a)  Surówka z marchwi

b) Marchew gotowana

c)  Białe pieczywo

2009 - 2024 Copyright PCK Rights Reserved

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Czym są cookies (ciasteczka)?

To niewielkie informacje, nazywane ciasteczkami (z ang. cookie – ciastko), wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedzamy i zapisywane na urządzeniu końcowym (komputerze, laptopie, smartfonie), z którego korzystamy podczas przeglądania stron internetowych.
W "cookies", składających się z szeregu liter i cyfr, znajdują się różne informacje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serwisów internetowych, np. tych wymagających autoryzacji – m.in. podczas logowania do konta pocztowego czy sklepu internetowego.
Wszystkie działające w internecie serwisy – wyszukiwarki, strony informacyjne, newsowe, sklepy internetowe, strony urzędów państwowych i innych instytucji publicznych, mogą prawidłowo działać dzięki wykorzystaniu "cookies".
Ciasteczka umożliwiają także m.in. zapamiętanie naszych preferencji i personalizowanie stron internetowych w zakresie wyświetlanych treści oraz dopasowania reklam. Dzięki "cookies" możliwe jest też rejestrowanie produktów i usług czy głosowanie w internetowych ankietach.
Dane osobowe gromadzone przy użyciu "cookies" mogą być zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych funkcji na rzecz użytkownika, czyli np. zapamiętania logowania do serwisu czy zapamiętania towarów dodanych do koszyka w sklepie internetowym. Takie dane są zaszyfrowane w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym.

Co nam dają cookies?
Dzięki „cookie” korzystanie ze stron internetowych jest łatwiejsze i przyjemniejsze a ich zawartość – teksty, zdjęcia, ankiety, sondy, ale również reklamy – jest lepiej dopasowana do oczekiwań i preferencji każdego użytkownika internetu.
"Cookies":
  • umożliwiają zapamiętywanie naszych odwiedzin na stronie i naszych preferencji dotyczących tej strony (m.in. język strony, jej kolor, układ, rozmieszczenie treści);
  • pozwalają sklepom internetowym polecać nam produkty związane z tymi, które zazwyczaj wybieramy, które mogą nas potencjalnie zainteresować;
  • pomagają przechowywać towary wrzucone przez nas do zakupowego koszyka w sklepach online; umożliwiają korzystanie z kont w serwisach;
  • pozwalają być zalogowanym do serwisu na każdej z dostępnych w danej witrynie podstron;
  • sprawiają, że nie widzimy wciąż i wciąż tej samej reklamy czy ankiety do wypełnienia; pozwalają na prezentację nam reklam w sposób uwzględniający nasze zainteresowania czy miejsce zamieszkania – w ten sposób reklamy, dzięki którym korzystanie z wielu serwisów internetowych może być bezpłatne, mogą informować nas o potencjalnie interesujących nas produktach i usługach;
  • pozwalają tworzyć anonimowe statystyki odwiedzalności serwisów.
Dzięki "cookies" właściciele i wydawcy serwisów internetowych są w stanie ocenić realne zainteresowanie swoimi serwisami, mogą lepiej poznać oczekiwania i preferencje użytkowników, zrozumieć sposób w jaki użytkownicy korzystają z ich serwisów oraz, korzystając z najnowszych rozwiązań technologicznych, mogą stale udoskonalać swoje serwisy internetowe czyniąc je jeszcze przyjaźniejszymi i lepiej dostosowanymi do naszych potrzeb.

Co powinniśmy wiedzieć o „cookies”?
Nie służą identyfikacji użytkowników i na ich podstawie w żaden sposób nie jest ustalana czyjakolwiek tożsamość:
  • "cookies" identyfikują dane komputera i przeglądarki używanych do przeglądania stron internetowych – pozwalają np. dowiedzieć się czy dany komputer już odwiedzał stronę;
  • dane pozyskane z „cookies” nie są w żaden sposób łączone z danymi osobowymi użytkowników pozyskanymi np. podczas rejestracji w serwisach;
  • nie są szkodliwe ani dla nas ani dla naszych komputerów, czy smartfonów – nie wpływają na sposób ich działania;
  • nie powodują zmian konfiguracyjnych w urządzeniach końcowych, ani w oprogramowaniu zainstalowanym na tych urządzeniach;
  • domyślne parametry „ciasteczek” pozwalają na odczytanie informacji w nich zawartych jedynie serwerowi, który je utworzył;
  • na podstawie naszych zachowań na odwiedzanych stronach internetowych przekazują do serwerów informacje, dzięki którym wyświetlana strona jest lepiej dopasowana do indywidualnych preferencji.
Podstawowe rodzaje ciasteczek
"Cookies" sesyjne – są to tymczasowe informacje przechowywane w pamięci przeglądarki do momentu zakończenia sesji przeglądarki, czyli do momentu jej zamknięcia. Te cookies są obowiązkowe, aby niektóre aplikacje lub funkcjonalności działały poprawnie.
"Cookies" stałe – dzięki nim korzystanie z często odwiedzanych stron jest łatwiejsze (np. zapewniają optymalną nawigację, zapamiętują wybraną rozdzielczość, układ treści etc.). Te informacje pozostają pamięci przeglądarki przez dłuższy okres. Czas ten zależy od wyboru, którego można dokonać w ustawieniach przeglądarki. Ten rodzaj cookies zezwala na przekazywanie informacji na serwer za każdym razem, gdy odwiedzana jest dana strona. Stałe cookies są również nazywane jako tzw. śledzące „cookie” (ang. tracking cookies).
"Cookies" podmiotów zewnętrznych – (ang. third parties cookies) – to informacje pochodzące np. z serwerów reklamowych, serwerów firm i dostawców usług (np. wyszukiwania albo map umieszczanych na stronie) współpracujących z właścicielem danej strony internetowej. Ten rodzaj cookie pozwala dostosowywać reklamy – dzięki którym korzystanie ze stron internetowych może być bezpłatne – do preferencji i zwyczajów ich użytkowników. Pozwalają również ocenić skuteczność działań reklamowych (np. dzięki zliczaniu, ile osób kliknęło w daną reklamę i przeszło na stronę internetową reklamodawcy). Na podstawie informacji pozyskanych z tych cookies można tworzyć tzw. ogólne profile użytkowników, dzięki którym mężczyźni interesujący się finansami i samochodami (odwiedzający strony o tej tematyce) zobaczą reklamy dopasowane do ich potencjalnych zainteresowań, a nie np. reklamę kobiecych kosmetyków.

Zarządzanie cookies
Pamiętaj, że masz możliwość samodzielnego zarządzania "cookies". Umożliwiają to np. przeglądarki internetowe, z których korzystasz. W najpopularniejszych przeglądarkach masz możliwość:
  • zaakceptowania obsługi "cookies", co pozwoli Ci na pełne korzystanie z opcji oferowanych przez witryny internetowe;
  • zarządzania cookies na poziomie pojedynczych, wybranych przez Ciebie witryn;
  • określenia ustawień dla różnych typów "cookie", na przykład akceptowania plików trwałych jako sesyjnych itp.;
  • blokowania lub usuwania cookies. Efektem zmiany ustawień w przeglądarce, w zależności od wybranej opcji, może być utrata możliwości korzystania z niektórych serwisów i usług lub z niektórych funkcji w nich dostępnych.