Ogólnopolska Olimpiada Promocji Zdrowego Stylu Życia

Polskiego Czerwonego Krzyża

ETAP SZKOLNY

 

 

Zasady

§  Test składa się z 20 pytań

§  Na każde pytanie jest tylko jedna prawidłowa odpowiedź

§  Odpowiedź na pytanie testowe należy wybrać przez wyraźne zakreślenie kółeczkiem jednej z liter

§  Odpowiedź musi być jasno zaznaczona ? w przypadku zakreślenia dwóch odpowiedzi, bądź niewyraźnego zaznaczenia jednej z nich za dane pytanie uzyskuje się 0 punktów

 

Pytania ?prawda ? fałsz?

1)     Palenie tytoniu powoduje zaburzenia gospodarki lipidowej: podwyższa stężenie LDL i trójglicerydów oraz obniża stężenie HDL

a)  Prawda

b) Fałsz

 

2)     Przyczyną raka szyjki macicy może być zakażenie wirusem HPV.

a)  Prawda

b) Fałsz

 

3)     Wystarczającym zabezpieczeniem przed zakażeniami HIV podczas kontaktów seksualnych jest oświadczenie obu partnerów, że są zdrowi.

a)  Prawda

b) Fałsz

 

4)     GMO to organizmy, których materiał genetyczny (DNA) został zmieniony.

a)  Prawda

b) Fałsz

 

5)     Aby prawidłowo zachodziły procesy życiowe, każdego dnia powinnyśmy pić, co najmniej 1,5 l niegazowanej wody.

a)  Prawda

b) Fałsz

 

6)     Dobrym źródłem kwasów omega-3 są ryby i orzechy włoskie.

a)  Prawda

b) Fałsz

 

7)     Niemowlęta mają wyższe zapotrzebowanie na białko niż starsze dzieci.

a)  Prawda

b) Fałsz

 

8)     Codzienna, umiarkowana aktywność fizyczna jest jednym z czynników zmniejszających ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

a)  Prawda

b) Fałsz

 

9)     Mleko i jego przetwory, oraz owoce i warzywa to produkty alkalizujące (zasadotwórcze).

a)  Prawda

b) Fałsz

 

10) Ser żółty zawiera bardzo duże ilości NNKT.

a)  Prawda

b) Fałsz

 

Pytania z jedną poprawną odpowiedzią

11) Do produktów o wysokiej wartości energetycznej (wysokokalorycznych) możemy zaliczyć:

a)  Śmietanę, ziemniaki, grzyby, frytki

b) Salami, chałwę, boczek, ciasta

c)  Mleko, warzywa, cielęcinę, masło

12) Tłuszcze są nośnikami witamin:

a)  A, D i biotyny

b) B1, B2 i A

c)  A, D, E i K

13) Benzoesan sodu to:

a)  Konserwant

b) Barwnik

c)  Przeciwutleniacz

14) Do wyliczenia wskaźnika służącego do oceny rozmieszczenia tkanki tłuszczowej (WHR) niezbędne są pomiary:

a)  Masy i wysokości ciała

b) Obwodu talii i bioder

c)  Obwodu talii i wysokości ciała

15) Najwięcej żelaza dobrze przyswajalnego znajduje się w:

a)  Szpinaku

b) Wątróbce

c)  Rabarbarze

16) Które z poniższych zachowań zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2?

a)  Spożywanie tłuszczów zwierzęcych

b) Spożywanie cukru

c)  Dieta serniwegetariańska

17) Prawidłowy poziom cholesterolu we krwi u człowieka nie powinien przekraczać:

a)  100 mg%

b) 200mg%

c)  300mg%

18) Procentowa zawartość białka w wartości energetycznej diety u młodzieży w okresie dojrzewania powinna wynosić:

a)  Około 30%

b) Około 15%

c)  Żadna z powyższych odpowiedzi

19) Niedobór błonnika pokarmowego w pożywieniu może spowodować:

a)  Nowotwór jelita grubego

b) Zapalenie trzustki

c)  Chorobę nerek

20) Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte m.in. w olejach roślinnych:

a)  Są korzystne dla organizmu, ponieważ zmniejszają poziom cholesterolu we krwi

b) Są korzystne dla organizmu, ponieważ podobnie jak błonnik pobudzają perystaltykę jelit

c)  Są szkodliwe dla organizmu, ponieważ podnoszą poziom cholesterolu we krwi

Dogrywka

1)     Tłuszcze takie jak smalec i słonina wykazują właściwości:

a)  Odchudzające

b) Podnoszące ciśnienie krwi

c)  Miażdzycorodne

2)     Otyłość typu ?jabłko? występuje wówczas, gdy:

a)  Tkanka tłuszczowa gromadzi się w okolicach ud i pośladków

b) Tkanka tłuszczowa gromadzi się głownie na brzuchu

c)  Tkanka tłuszczowa gromadzi się równomiernie na całym ciele

3)     Głównym źródłem białka w diecie wegetariańskiej są:

a)  Produkty zbożowe

b) Warzywa i owoce

c)  Nasiona roślin strączkowych

4)     Przetaczanie krwi lub jej składników, gdy dawcą i biorcą jest ta sama osoba nazywamy:

a)  Plazmafereza

b) Autotransfuzja

c)  Cytafereza

5)     Białka wirusa HIV są inaktywowane przez:

a)  Związki azotu

b) Związki chloru

c)  Silny strumień wody

6)     Główną drogą rozprzestrzeniania się zakażeń HIV w Europie Środkowej, w tym również Polsce, jest aktualnie:

a)  Stosowanie narkotyków drogą dożylną

b) Kontakty heteroseksualne

c)  Kontakty homoseksualne

7)     Niski indeks glikerniczny posiada:

a)  Surówka z marchwi

b) Marchew gotowana

c)  Białe pieczywo